Wydrukuj tę stronę
sobota, 26 luty 2022 11:33

Babeczki z truskawkami

Oceń ten artykuł
(1 Głos)
Czekoladowe babeczki Czekoladowe babeczki wedel

Babeczki to życie – robi się je niezwykle szybko, a są tak pyszne, że trudno się od nich oderwać.

Można przygotować je na wiele sposobów, jednak te z owocami są naszymi faworytami. Kochamy zwłaszcza babeczki z truskawkami, które zrobisz zarówno ze świeżych, jak i mrożonych owoców.

Składniki na babeczki czekoladowe z truskawkami

Czekoladowe babeczki z truskawkami to doskonałe połączenie, które zasmakuje zarówno dorosłym, jak i najmłodszym. Pamiętaj jednak, że babeczki z truskawkami możesz zrobić nie tylko w wersji czekoladowej, ale także waniliowej. Z kolei nic nie stoi na przeszkodzie, by tradycyjną czekoladę zastąpić białą. W połączeniu z owocami babeczki będą smakować obłędnie. Wybierz, na którą wersję masz dzisiaj ochotę. My podajemy przepis na muffinki, które zawróciły nam w głowie. Jak zrobić babeczki czekoladowe? Przygotuj kilka składników – uwaga, powinny być w temperaturze pokojowej:

  • 500 gramów mąki pszennej
  • Kostka masła
  • Dwie czekolady (lepiej gorzkie, niż mleczne – w babeczkach i tak znajdzie się cukier)
  • 200 gramów cukru
  • Ekstrakt waniliowy (opcjonalnie)
  • 4 jajka
  • 300 mililitrów mleka
  • Łyżeczka sody oczyszczonej (możesz dodać także proszek do pieczenia)
  • Truskawki

Truskawki mogą być mrożone lub świeże – w zależności od pory roku. Jeśli chcesz, by truskawka okazała się niespodzianką podczas jedzenia, zostaw ją w całości. Jeśli wolisz, by smak owoców rozlał się po całej babeczce, pokrój je w kostkę.

Jak zrobić babeczki z truskawkami?

Zacznij od rozpuszczenia masła i czekolady. Zdejmij masę z płyty, gdy tylko czekolada się rozpuści. Pozwól, by lekko ostygła. W jednej misce zmieszaj wszystkie suche składniki, a w drugiej ubij jajka z mlekiem i ekstraktem waniliowym (jeśli go dodajesz). Teraz wlej zawartość miski do naczynia z mąką i dokładnie wymieszaj całość. Dolej masło z czekoladą i znów mieszaj. Jeśli używasz pokrojonych truskawek, możesz dorzucić je właśnie teraz do całej masy. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i zacznij wlewać masę do foremek. Nie zapełniaj ich w całości – masa napęcznieje i wyleci z foremek. Dlatego wystarczy zalać je zaledwie do 1/3 wysokości. Piecz babeczki przez 25 minut.

Po tym czasie pyszny deser będzie już gotowy. Możesz zajadać go z przyjemnością, nie martwiąc się o kalorie.