Wydrukuj tę stronę
wtorek, 27 lipiec 2021 20:07

Jak wybrać noże do kuchni?

Oceń ten artykuł
(1 Głos)
noże kuchenne noże kuchenne pixabay

Jak wiadomo dobre akcesoria kuchenne to podstawa. Liczy się ich jakość i designe. Do przygotowania niemal każdej potrawy niezbędne są noże kuchenne.

Przydadzą się one do krojenia, szatkowania, obierania i filetowania. Warto się zdecydować na takie, które będą odporne na niszczenie i nie będą się tępiły. Mając w kuchni odpowiedni zestaw noży można z łatwością przygotować wykwintne posiłki dla znajomych i rodziny.

Czym się kierować przy wyborze noży?

Nie wszyscy lubią zajęcia kuchenne. Czasem przygotowanie nawet prostej potrawy może sprawić duży problem. Obieranie lub szatkowania za pomocą tępego noża to prawdziwa mordęga. Dlatego tak ważne jest posiadanie w kuchni odpowiedniego zestawu ostrych noży kuchennych. Przy wyborze należy kierować się ich przeznaczeniem i postawić na odpowiednią jakość. Dzięki nim praca w kuchni stanie się szybsza i dużo bardziej przyjemna. Czasem może wystarczyć jeden profesjonalny nóż do przygotowania wszystkich potraw.

Za pomocą noży w kuchni jest wykonywane wiele różnych czynności, mniej lub bardziej skomplikowanych. Z tego właśnie powodu producenci tych akcesoriów stworzyli całą gamę noży kuchennych. Dzięki nim nawet osoby bez wprawy w gotowaniu poradzą sobie w kuchni. Każdy nowicjusz powinien mieć w kuchni różnorodne noże kuchenne. Warto się zorientować jaki typ noża do czego jest przeznaczony i jak należy się nim posługiwać. 

Rodzaje noży kuchennych

Producenci posiadają w ofercie wiele typów noży wykonanych z różnych materiałów. Nowością są noże ceramiczne, które charakteryzują się lekkością i ostrością. Należy się z nimi obchodzić ostrożnie, gdyż łatwo ulegają uszkodzeniom. Noże ze stali nierdzewnej są bardziej wytrzymałe. Można je poddawać działaniu wysokiej temperatury, są odporne na korozję i nie reagują z żywnością. Noże ze stali węglowej można samodzielnie naostrzyć ale są one podatne na korozję.

Istnieje wiele typów noży kuchennych. Zawsze warto mieć pod ręką nóż szefa kuchni, który jest najbardziej uniwersalny. Można nim kroić, rozgniatać i siekać mięso i twarde warzywa. Z pewnością w każdej kuchni przyda się nóż do krojenia pieczywa. Posiada on długie ostrze zakończone ostrymi ząbkami. Tym nożem można bez problemu przekroić twardą skórkę pieczywa i jego środek. Noże kuchenne do owoców i jarzyn są niezastąpione przy wykrawaniu z owoców gniazd nasion lub innych części nie nadających się do spożycia. Warto też zaopatrzyć się w nóż do filetowania mięsa i ryb. Zestaw noży kuchennych to dobry pomysł na prezent dla osoby, która chce się nauczyć gotować.