Rola potasu w diecie
Potas to mineralny bohater w walce z wysokim ciśnieniem krwi. Jego zdolność do eliminowania nadmiaru sodu z organizmu, przez zwiększenie wydalania sodu z moczem jest dobrze udokumentowana. Dzięki swojemu działaniu potas rozluźnia napięcie w ścianach naczyń krwionośnych, co bezpośrednio przekłada się na obniżenie ciśnienia. Amerykańskie Stowarzyszenie Serca (American Heart Association) podkreśla, że potas odgrywa znaczącą rolę w leczeniu nadciśnienia, stanowiąc kluczowy element diety osób cierpiących na to schorzenie.
Suszone morele jako bogate źródło potasu
Chociaż banany są powszechnie znane jako źródło potasu, suszone morele oferują znacznie więcej tego minerału. W 100 gramach suszonych moreli znajduje się aż 1162 miligramy potasu, co stanowi około 1,1 grama. W porównaniu, taka sama ilość bananów dostarcza jedynie około 300 miligramów potasu. Suszone morele są również bogate w błonnik i żelazo oraz witaminy A i C, co sprawia, że są one cennym dodatkiem do codziennej diety.
Uwaga na dodatki w suszonych owocach
Wybierając suszone owoce, ważne jest, aby zwracać uwagę na ich skład. Niektóre produkty dostępne na rynku są posypywane cukrem lub zawierają inne dodatki, co znacznie zwiększa ich kaloryczność. Dlatego zaleca się wybór wersji niesłodzonej, aby maksymalizować korzyści zdrowotne płynące z ich spożycia bez dodatkowego obciążenia organizmu niepotrzebnymi kaloriami.
Dietetyczne podejście do zapobiegania i leczenia wysokiego ciśnienia krwi, powinno koncentrować się na ograniczeniu spożycia soli oraz wzbogaceniu diety w potas, który obniża ciśnienie krwi. Suszone morele, jako produkt bogaty w ten mineral, mogą odegrać znaczącą rolę w codziennej diecie. Zalecane jest spożywanie garści suszonych moreli każdego popołudnia, co nie tylko pomoże w regulacji ciśnienia krwi, ale również wspomoże ogólny stan zdrowia, w tym funkcjonowanie oczu i układu odpornościowego oraz zminimalizuje ryzyko zachorowania na cukrzycę.